22-10 Arktisk havis endnu ikke frosset til

Arktisk havis endnu ikke frosset til

22/10-2020: ’So that's what Trump was talking about when he said one day it will just disappear.…’, skriver Jason van Luipen på twitter efter at have set grafen herover, som viser udbredelsen af havis i Laptevhavet.


Udklækningsstedet for arktisk havis er netop Laptevhavet nord for Sibirien, men for første gang siden optegnelserne begyndte er havisen her sidst i oktober endnu ikke begyndt at fryse til.


Som beskrevet i flere blog-indlæg i løbet af august og september har sommertemperaturerne i Sibirien været rekordhøje i år. Samtidig strømmede lunt havvand fra Atlanterhavet ind i Arktis, hvor havisen sidste vinter tidligt begyndte at gå i opløsning.


Og for nylig steg havtemperaturen i området så mere end 5 ºC over gennemsnittet.

Når havisen dannes i Laptevhavet tidligt på vinteren, driver den vestpå for til sidst at bryde op om foråret i Fram-strædet mellem Grønland og Svalbard. Dannes havisen sent nord for Sibirien, bliver isen tyndere, og vil derfor med større sandsynlighed bryde op inden den når Fram-strædet.


Det var netop, hvad den største polar-ekspedition nogensinde om bord på det tyske forskningsskib Polarstern i år oplevede. Oprindeligt var det hensigten, at Polarstern skulle fryse fast i isen og lade sig drive med den samme isflage hen over Nordpolen i 13 måneder, men da havisen skrumper og bliver tyndere på grund af klimakrisen, blev turen noget kortere end forventet.


Større områder med åbent hav i Arktis betyder mere turbulens i de øverste lag af Det Arktiske Hav. Derved trækkes der mere varmt havvand op fra dybet, som svækker dannelsen af havisen yderligere – en såkaldt feedback-proces.


Ekspert i havis ved Alfred Wegener Instituttet Stefan Hendricks skriver i en mail til The Guardian, at udviklingen i havisen er dyster, men ikke overraskende:


”Det er mere frustrerende end chokerende. Det har længe været forudsagt, men der har stort set ikke været nogen reaktion fra beslutningstagere.”