04-04 Australien og den globale opvarmning

Australien og den globale opvarmning

04/04-2021

’Forestil jer et øjeblik et helt anderledes Australien – et Australien, hvor naturbrande af samme katastrofale omfang som Black Summer optræder næsten hvert år. Et Australien, hvor dage med 50 ºC i Sydney og Melbourne er almindelige. Hvor storme og oversvømmelser har skabt voldsomme ændringer af vores kystlinjer, og hvor enestående økosystemer er blevet ødelagt til ukendelighed – heriblandt Great Barrier Reef, som ikke længere eksisterer.


Skræmmende nok er dette ikke en opdigtet fremtidig dystopi. Det er en videnskabelig fremskrivning af et Australien under en global opvarmning på 3 ºC – en fremtid, som vi ihærdigt må prøve at undgå, men også forberede os på.’


Ovenstående er en opsummering af en ny rapport fra Australian Academy of Science skrevet af to af rapportens forfattere, Ove Hoegh- Guldberg og Lesley Hughes, på The Conversation.


I rapporten fremgår det også, at det nu er så godt som umuligt – ”virtually impossible”- at begrænse den globale opvarmning til 1,5 ºC, der som bekendt var hovedmålet i klimaaftalen fra Paris i 2015.


Selvom netop dette mål allerede er blevet erklæret umuligt at nå af mange klimaforskere, var det formuleringen ”virtually impossible” i rapporten, der har skabt størst røre blandt andre klimaforskere for værende for definitiv.


For eksempel påpeger klimaforsker professor Michael Mann ifølge The Guardian, at det ”absolut kan lade sig gøre” at begrænse den globale opvarmning til 1,5 ºC, og at det ”simpelthen blot er en spørgsmål om politisk vilje”. ”Der er intet i læren om naturen, som siger, at det ikke er [muligt]”.


Michael Mann er en rigtig dygtig klimaforsker, men hans tillid til USA’s nye præsident Joe Bidens løfter om en grøn omstilling af det amerikanske samfund er simpelthen naiv. Blot det forhold, at Biden lover 174 milliarder dollars til støtte for salget af elbiler, men blot 85 milliarder dollars til offentlig transport, fortæller, at privatbilisme, økonomisk vækst og profit stadig er politikken – nu med en ”grøn” profil.


Andre klimaforskere mener, at formuleringen ”virtually impossible” i stedet burde have været, at 1,5 ºC-målet ”virkelig hænger på vippen”, at ”vi skal i gang med meget hurtige tiltag” og at målet ”er muligt, men super-udfordrende”. I i min verden bare en kamp om ord.


Dr. Glen Peters, der er forskningsdirektør for Norges Center for International Klimaforskning har imidlertid den modsatte holdning, idet han siger, at rapporten ”bør hyldes for at være så ærlig”. Professor Lesley Hughes, som er med i det panel, der skrev rapporten, understreger, at adskillige kilder ligger til grund for rapportens konklusion og kalder selv 1,5 ºC-målet for ”en ekstraordinær udfordring”.


Om man skal kalde en spade for en spade er altså en smagssag, men samtidig stiger udledningen af drivhusgasser stadig, og absolut intet tyder på, at det kommer til at ændre sig, når COVID-19 pandemien er overstået – tværtimod. Og den globale opvarmning er i dag på 1,1 ºC over det før-industrielle niveau.


Til The Guardian siger Glen Peters, at mange mennesker hævder, at det er ”nødvendigt at sige, at 1,5 ºC-målet er muligt for at holde liv i håbet ”, men man bør ikke overse, at lande stadig bygger kraftværker, der drives af fossile brændstoffer og med en levetid på 50 år, og at luftfartsindustrien stadig ikke er i nærheden af at blive kulstoffri.