05-03 Isen i Vestantarktis smelter hurtigere

Isen i Vestantarktis smelter hurtigere

Aerial video released on 26 February showed a huge iceberg broke off from the Brunt Ice Shelf in Antarctica, almost 10 years after scientists discovered the first cracks. The berg was compared in size to the English county of Bedfordshire, measuring to cover 1,270 square kilometres, according to the British Antarctic Survey (BAS). Scientists were expecting the calving of the iceberg to happen, after monitoring the area with GPS instruments and satellite imagery on a daily basis, BAS Director Professor Dame Jane Francis said.

05/03-2021

”I løbet af sommeren 2019-2020 observerede vi den sæsonmæssigt set mest omfattende afsmeltning og det højeste samlede antal smeltedage på den nordlige del af George IV-ishylden i Antarktis,” sagde CIRES-forsker Alison Banwell ifølge CIRES. Hun er hovedforfatter på en undersøgelse offentliggjort i The Cryosphere i sidste uge.


Den nye rekord for temperaturer over frysepunktet i den del af Den Antarktiske Halvø er et ildevarslende tegn. Siden 1950’erne har man på Den Antarktiske Halvø set en stadig større stigning i opvarmningen af havet langs halvøen og atmosfæren over end resten af Den Antarktiske Iskappe.


I øjeblikket foregår istabet langs iskappens rand, hvor massebalancen kontrolleres af komplekse vekselvirkninger mellem isen, havet og atmosfæren og forhold i klippegrunden på fastlandet.


Forskerne bag undersøgelsen har brugt en række satellitobservationer til at påvise smeltevand oven på isen og i sneen nær overfladen. Netop smeltevandssøer på overfladen er potentielt farlige for ishylder, idet isen kan sprække, når smeltevandet dræner væk.


”George VI-ishylden fungerer som bremseklods for den største mængde af bagvedliggende grundstødt is på hele Den Antarktiske Halvø. Hvis denne ishylde bryder sammen, vil den bagvedliggende is, der hviler på landjorden, flyde hurtigere ud i havet, og dermed bidrage mere til en stigning i havniveauet end nogen anden ishylde på halvøen,” forklarer Banwell, og siger videre:


”Når temperaturen når over nul grader Celsius, begrænser det muligheden for genfrysning og fører også til yderligere afsmeltning. Vand absorberer mere [sol]stråling end sne og is, og det fører til endnu mere afsmeltning.”


I en anden del af Vestantarktis knækkede et stort stykke is på størrelse med Lolland af Brunt-ishylden den 26.februar. Forskere fra British Antarctic Survey (BAS) havde fulgt udviklingen af revnen i knapt 10 år (se videoen øverst).


I endnu en videnskabelig undersøgelse offentliggjort i Nature Communications den 23. februar i år, fortæller forskerne, at alle 14 gletsjere bag Getz-ishylden i en af de største sektorer i Vestantarktis har sat farten op på vej mod havet. Tre af dem accelererer i øjeblikket med mere end 44 procent.


Hovedforfatter på den undersøgelse, Heather Selley fra University of Leeds, siger til Climate News Network:


”Getz-regionen i Antarktis ligger så afsides, at mennesker aldrig har sat fod på det meste af denne del af kontinentet. Højdemålinger foretaget med satellitbåren radar har imidlertid vist, at der er sket en betydelig udtynding af iskappen. De store stigninger i gletsjernes hastighed – sammen med udtyndingen af isen – bekræfter nu, at Getz-bækkenet befinder sig i dynamisk ubalance, hvilket betyder, at det mister mere is, end det modtager med snefald.”


Sidste år påviste en undersøgelse i Nature, at Vestantarktis med en global opvarmning på omkring 2 ºC over det før-industrielle niveau på længere sigt vil være bundet til en delvis kollaps som følge af ustabile ishylder.


Ved en opvarmning på mellem 6 og 9 grader over det før-industrielle niveau vil istabet nå op på mere end 70 procent, af den mængde is, der er til stede i dag. Ved en opvarmning på mere end 10 grader vil Antarktis ende med at være stort set isfrit.


Iskappens temperaturfølsomhed betyder ifølge undersøgelsen, at havniveauet vil stige 1,3 meter pr. en grads opvarmning op til 2 grader, næsten en fordobling på 2,4 meter pr. grads opvarmning mellem 2 og 6 grader og en havstigning på omkring 10 meter pr. grad ved en opvarmning på mellem 6 og 9 grader.


Med andre ord, siger forskerne bag undersøgelsen, vil Antarktis’ langsigtede bidrag til havniveauet stige dramatisk i de kommende årtier og overgå samtlige andre kilder til havstigninger.