06-06 Olieselskabernes indtog på den 'grønne' scene

Olieselskabernes indtog på den "grønne" scene

06/06-2021

Jeg er lidt overbebyrdet med arbejde i øjeblikket, da det delvist EU-finansierede arkæologiske projekt ”Sorte Muld” på Bornholm, som jeg er involveret i som amatør, for alvor er gået i gang efter den langvarige corona-nedlukning.


Men til sagen.


For få dage siden kunne man på The Guardian læse, at olieselskabet BP har købt en række solpanelparker som led i en plan om at distancere sig fra den fossile brændstofindustri. Man har indgået aftale om at opkøbe udviklingsprojekter fra det uafhængige amerikanske firma 7X Energy, som udvikler brugen af solenergi. Formålet er at sikre 20 GW i de næste fire år.


Projekterne vil blive videreudviklet af den britiske solcellevirksomhed Lightsource BP i 12 amerikanske stater, som i øjeblikket er et af verdens hurtigst voksende energimarkeder med en forventet firdobling i løbet af de næste 10 år.


Koncernen brugte også det amerikanske marked til at tage et betydeligt skridt indenfor havvindmølleområdet, idet man købte sig ind i to amerikanske havvindmølleprojekter udviklet af det norske olieselskab Equinor (tidligere Statoil).


Til The Guardian siger BP’s direktør for naturgas og energi med lavt kulstofforbrug Dev Sanyal:

”Det er et integreret energiselskab, som træder i aktion. Det vil bringe frem det bedste fra BP, skabe værdi og give kunderne det, de vil have – ren og billig energi.”


Der er formodentlig meget få, som tror på, at BP pludselig er vendt på en tallerken og er blevet miljøvenlige – naturligvis ikke. Man har blot opdaget, at man kan fortsætte miljøsvineriet med de såkaldt grønne energikilder, da ingen lande i verden i øjeblikket holder de virksomheder, der producerer disse energikilder, ansvarlig for en miljørigtig bortskaffelse af udtjente komponenter til de ”grønne” energikilder.


Endnu mere foruroligende er det, at BP ikke er det eneste olieselskab, som har valgt den retning. Både Shell, Total og Equinor er i gang med ”greenwashing” – og de har pengene til det fra os forbrugere. Skatteydere i 191 lande betalte alene i 2017 omkring 30.000 milliarder kroner i direkte og indirekte støtte til olieselskaberne.


Og når svineriet fra fabrikation og dumpning af brugte eller udtjente solpaneler og vindmøllevinger skal ryddes op, skal forbrugerne endnu engang til lommerne – se foregående blog-indlæg.


Oven i kommer så de store landområder, som olieselskaberne vil erhverve for at kunne opføre deres solcelle- og vindmølleparker (se blot billederne på på Lightsource BP’s hjemmeside) , der yderligere vil belaste naturen – alt sammen i den ”grønne” energis navn, men udelukkende for at bevare indtjening og profit.