07-03 Vildt Naturligt og Katherine Richardson

Vildt Naturligt og Katherine Richardson

07/03-2021

Jeg har skrevet det før – Danmarks Radio P1 indeholder et hav af gode udsendelser, uanset hvad man interesserer sig for. Og klimakrisen er et emne, som virkelig bliver behandlet professionelt af gode journalister, dygtige radioværter og ikke mindst de mange forskere og eksperter, der bliver inviteret til at deltage i programmerne.


Vildt Naturligt er et af de ugentlige programmer, som på alle måder kan anbefales. Ikke alene på grund af de to dygtige værter, biologerne Vicky Knudsen og Johan Olsen, men også på grund af de meget vidende mennesker, som inviteres til at deltage.


Et af de seneste programmer havde undertitlen ’Verden uden mennesker’, og i den anledning havde man inviteret professor i Earth System Science Katherine Richardson fra Københavns Universitet i studiet, idet hun forsker i, hvordan menneskelige aktiviteter påvirker Jordens tilstand, og så er hun leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet.


Katherine Richardson er mere bekymret for biodiversitetskrisen end klimakrisen, for når arter uddør, er de væk for altid. Men kan det også ske for mennesket? Og vil det hele så bare gro til i ukrudt, mens invasive arter overtager kontrollen, og der igen bliver koldere? Eller gælder biologiens normale regulerende regler slet ikke for os, så vi uanset hvad nok skal finde en vej?


Det er spørgsmål, som mange mennesker stiller sig i dag, og Katherine Richardson er fremragende til at forklare, hvad klimakrisen kommer til at betyde for fremtiden, og hun gør det, så alle kan forstå situationens alvor.


Katherine Richardson har for nylig udgivet en bog med titlen ’Hvordan skaber vi en bæredygtig udvikling for alle?’, der varmt kan anbefales. Som Stefan Gaarsmand Jacobsen, der er adjunkt ved Roskilde Universitetscenter, skriver i sin anmeldelse af bogen i Information:


” … gør hun tematikken håndterbar for et større publikum og udfordrer direkte læseren til at indse, at selv om Jordens livsbetingelser er umådelig komplekse, er det ikke umuligt at forstå, hvorfor vores hidtidige samfundsudvikling på en række punkter helt indlysende er på kant med mennesker, dyrs og planters grundlæggende vilkår.”


Så tak til Vildt Naturligt for endnu engang at levere et godt, underholdende og særdeles lærerigt program. Og så lige en bemærkning om P1’s tradition med at lade værterne på de forskellige programmer lave et særligt juleprogram. Her lykkedes det også Vicky Knudsen og Johan Olsen at gøre programmet om muligt endnu sjovere og lytteværdigt, mens man skal lede længe efter et mere hjernedødt program, end det Hjernekassen leverede i den anledning.

https://butik.information.dk/?hdr_mnu